Amit tudtam, lecseréltem

2020.04.13

- avagy biztonságosabb magánélet a megszokott weboldalak nélkül -

Abba a korosztályba tartozom, aki a kezdetektől végig kísérheti a mobiltelefonok, számítógépek és az internet előrehaladását. Röpke harminc év tapasztalata sajnos azt támasztja alá, hogy minél rohamosabban fejlődnek ezek az eszközök, melyek mindennapi életünk nélkülözhetetlen részei lettek, annál nagyobb veszélynek vagyunk kitéve általuk.

Nem mondok újdonságot azzal, hogy a legnépszerűbb közösségi oldal és annak aloldalai, sőt a google is... ellopja és felhasználja azt a rengeteg információt, amit magunkról megosztunk. Olvassák a levelezéseinket, posztolják az írásainkat, fotóinkat - persze forrás megjelölése nélkül.

Nagyon bosszantó tud lenni, ha a böngészőben rákeresek valamire és napokon keresztül azzal kapcsolatos hirdetések jönnek velem szembe. Sokaktól olvastam, hogy a közösségi oldal letiltotta, nem továbbította az üzeneteit, megszűntette a fiókját - megteheti, hiszen az övé. Hiába regisztrálunk, látjuk a nevünket, attól az még nem a mi tulajdonunk.

Lassan egy éve az egész világ a neten kommunikál a családjával, munkatársaival, tanítványaival... már nem csak minket, külföldön dolgozókat érint a virtuális kapcsolattartás, hanem gyakorlatilag mindenkit,  így elhatároztam, hogy utánajárok, milyen lehetőségek vannak a biztonságos online jelenlétre.

A MAGÁNÉLET VÉDELME ALAPVETŐ EMBERI JOG 

éppen ezért megoldást kerestem a nyugodtabb virtuális életre. 

Találtam egy angol nyelvű blogbejegyzést, ami sokat segített. A címe: "Hogyan éljünk a Google nélkül: alternatívák, melyek védik a magánéletet" 

A Google (plusz "tartozékai": gmail, drive, chrome, hangouts, naptár, fotó galéria, fordító...) és a Facebook (a hozzá kapcsolódó Instagrammal, WhatsAppal) is nyomkövetőket alkalmaz, így minden lépésünkről tudnak. Figyelő rendszerük pontosan tudja, mire kerestünk rá, mely weboldalakat látogattuk meg, hol mennyi időt töltöttünk el. Azt is tudják, földrajzilag hol vagyunk, milyen nyelven beszélünk, hány évesek és milyen neműek vagyunk, sőt, mi az érdeklődési körünk, vallási nézetünk, nemi hovatartozásunk.

Egyre többen felismerik ezeknek az adatgyűjtő platformoknak a kockázatát és nem félnek váltani.

A cikk javaslatot tesz, mit mivel érdemes lecserélni biztonságunk érdekében.

Most közzéteszem azokat, amiket kipróbáltam és több mint két hete elégedetten használok telefonon és gépen egyaránt.

(Zárójelben megjegyzem: ez itt nem a reklám helye. Egyik általam javasolt oldaltól sem kapok semmit a népszerűsítésért. Célom csupán az önzetlen segítségnyújtás. Akinek az enyémhez hasonlóan tele van a hócipője a reklámokkal, a spam-ekkel... az éljen a lehetőséggel, a többiek pedig bátrán kattintsanak valamelyik másik bejegyzésemre - mondjuk erre, vagy erre, vagy erre...)


Chrome helyett Brave

Az újragondolt böngészőként emlegetik. Sokkal (3-6-szor) gyorsabb vetélytársainál, 35%-kal kevesebb energiát fogyaszt a telefonon, mivel blokkolja a hirdetéseket és a követőket.

Más alkalmazások privát módja csak elrejtik az előzményeket, a Brave viszont több kiszolgálón keresztül irányítja a böngészést - a kapcsolatok titkosítása növeli az anonimitást. 


Készítettem egy képernyőképet az adatvédelmi jelentésről, amely megmutatja, hogy a Brave két hét alatt több mint 10 ezer követőt és hirdetést blokkolt, amivel időt és tárhelyet spórolt nekem.

A képen az is látható, hogy többnyire a Facebook és a Google jár a nyomomban.


A Brave-ben bővítményként alkalmazható a DuckDuckGo nevű keresőmotor, ami tökéletesen kiváltja a Google Search keresőt.


A másik nélkülözhetetlen alkalmazás és bővítmény Mega névre hallgat, ami egy - természetesen ingyenes - 50 gigás titkosított tárolóhely a Drive helyett. Feltölthető rá bármilyen kiterjesztésű és méretű fájl. A titkosítás a böngészőben történik egy speciális algoritmus segítségével, így a felhasználókat megbízhatóan védik a személyes fájlok jogosulatlan hozzáférése ellen. A bővítmény hozzáadását a böngészőhöz hasonlóképp kell kivitelezni, mint előbb a kacsánál.


A beállítások menüben mindenképp tegyük alapértelmezetté a DuckDuckGo-t. 

A "kezdő lépések"-ben importáljuk az eddig használt könyvjelzőket, majd a szinkronizáció segítségével a mobilon is megjelennek az elmentett oldalak.


Gmail és naptár helyett  ProtonMail

Ez egy levelezőrendszer svájci adatbiztonsággal és a magánszféra tiszteletben tartásával.

Az e-maileket végpontok közti titkosítással, harmadik fél számára zéró hozzáféréssel védik. Az e-mail fiók létrehozásához nincs szükség személyes adatok megadására. Nem tárolják az IP címeket fiókhoz köthető módon. Ingyenes és biztonságos. 

A fejlesztők célja az volt, hogy az anonimitás, a magánszféra védelme mindenki számára elérhető legyen. Jelenleg a naptár funkció kivitelezésén dolgoznak (béta verzióban már az is elérhető, tesztelés alatt áll). 

Saját tapasztalatom: míg a gmail-re napi szinten legalább 30 levélszemét és még ennél is több kéretlen hírlevél érkezik, úgy a protonmail-re egy sem. Úgyhogy a fontosabb levelezéseimnél (bank, biztosító, telefonszolgáltató, munkáltató...), valamint a valóban szükséges hírlevél-feliratkozásoknál megadtam az új email címemet. Nem töltök időt azzal, hogy válogatom, mi az, amit tényleg el kell olvasnom.


Hangouts és Messenger helyett...

a Jami egy platformfüggetlen szolgáltatás, amely végpontok közötti titkosítást kínál, és adatvédelmi szabályzata kimondja, hogy az egyetlen adat, amelyet gyűjt, "névtelen és összesített adatok a Jami webhelylátogatási statisztikáinak elemzéséhez." 

 Nem igazán tudtam kipróbálni, mivel egy ismerősöm sem használja, pedig jópofa kis cucc.


Ugyanez a helyzet a MeWe-vel is, ami sokkal jobb lenne, mint a Facebook, de regisztrált ismerős hiányában nem volt valami izgalmas az oldalon téblábolni... pedig... 

A MeWe nem osztja meg vagy adja el személyes adatainkat, tartalmainkat hirdetőknek vagy marketingeseknek. Nincsenek hirdetések, nincs hírcsatorna manipuláció és nincs követés! 

Ez a közösségi oldal bizonyítja, hogy az online élet is lehet privát és biztonságos. 

WhatsApp, Viber, Messenger...

helyettük két üzenetküldőt is találtam, ami ingyenes és titkosítást kínál.

Az egyik a Signal, a másik a Telegram

Én az utóbbi mellett döntöttem. Használható gépen és mobilon egyaránt. Gyors, megbízható, reklámmentes. Nem korlátozza a szöveg hosszúságát és a média fájlok méretét sem. Lehetőség van akár 200 ezer fős csoport létrehozására is.

Google fordító helyett Bing

Azt hiszem, itt nincs szükség plusz információra.

https://www.bing.com/Translator


Bloggereknek, Vloggereknek

Sokan indítottak blogot, különösen az utóbbi egy év során.

A Google csoport tagjaként a Blogger nagyon népszerű, valószínűleg azért, mert ingyenes. Szerintem egyébként eléggé igénytelen és lényegesen kevesebb funkcióval bír, mint például a WordPressami a világ weboldalainak több mint 30%-át teszi ki.

Ennek ellenére (közel tíz éves tapasztalat után) én a Webnode-ra voksolok: kipróbáltam a webáruházat, blogot, egyszerű weboldalt, levelezést... minden tökéletesen működik az ingyenes verzióban is. A dizájn tetszetős, ugyanakkor áttekinthető. Nagyon jó gyakorlati anyagok vannak a tudásbázisban, de a csapat is segítőkész, ha elakad az ember.

A vloggerek számára pedig YouTube helyett a Vimeo-t ajánlom.Mint látható, a Google-tól és a Facebook-tól való eltávolodás abszolút nem nehéz és egy kis idő-ráfordítással könnyedén kivitelezhető. 

Remélem, ezek az alternatív lehetőségek megoldást nyújtanak a magánélet biztonságos gyakorlásában még a virtuális valóban is.

Ha esetleg kérdés merült fel benned, írj rám nyugodtan