CSAK CSINÁLD!

2020.04.12

"Ne akard a hegyet eltolni, elég, ha egy-egy kavicsot odébb tolsz"

Palya Bea a vállamra csücsült és egyre csak azt kérdezgette:

- "Ki vagy? Mit akarsz? Hová tartasz?"

Nem tágított, velem volt, mindenhová követett és végül megtört: úgy éreztem, illik neki válaszolni, hiszen mégis csak egy közismert énekesnőről van szó. Kicsit bizonytalanul azt suttogtam: 

- Írni akarok az embereknek - tollal, tűzzel, fénnyel.

Ott maradt a vállamon és duruzsolt a fülembe: 

- "Just do it! Csak csináld! Csináld!"

- Oké, de hogy kezdjek hozzá? Hogy folytassam, ha már elkezdtem? Hogyan vigyem végig? Annyi kérdés kavarog bennem... Jó az, amit akarok? Elég vagyok hozzá? Tetszik majd az embereknek?

Ő erre azt válaszolta:

- Az új dolgok életre hívása nem csak a művészek kiváltsága, a kreativitás mindenkiben megvan. Mindenki kreatív, mindenki létre tud hozni valamit, mindenki meg tudja valósítani az ötleteit, hiszen mindenki gyerekként kezdett élni - és a gyerek számára az alkotás nem kérdés, hanem magától értetődő folyamat. Legyél játékos, ösztönös, ugyanakkor szervezett. Ne kérdőjelezd meg az álmod! Legyen motivációd, köteleződj el és vállalj felelősséget! Nőj fel végre!

Sok könyvet elolvastam már, motivációs filmeket néztem, tanfolyamokat végeztem... és mégis mindig elakadtam. Ismerős, ugye?

Rá kellett jönnöm, én magam akadályozom meg a beteljesülés megvalósulását, mert nem akarok céltáblája lenni a megítéléseknek, a negatív kritikáknak. Az elismerésért próbáltam mások elvárásainak megfelelni, de az meg nekem nem volt jó - úgy éreztem, csukott szemmel és összekötözött kézzel kell alkotnom. Hogyan lehet ezen felülemelkedni?!

A válasz egy népszerű közösségi oldalon jött velem szembe online tanfolyam formájában: "SZERETEM AZ ÖTLETEIMET"

Hmmm... az bizony eddig kimaradt - én "csak" megvalósítani akartam őket. Olyan volt ez, mint amikor azt olvastam, hogy "állj a tükör elé és mondd: szeretlek"! Ráadásul a mostani instrukciót még csak kötni sem tudom valami kézzelfogható dologhoz, mert teljesen láthatatlan, anyagtalan valami.

 • Átolvastam a kurzustematikát: részletes.
 • Mérlegeltem, mennyit fizetek/mit kapok: korrekt (letölthető segédanyagok, visszanézhető videók, konzultációs alkalmak, csoport tagság, módszerek, gyakorlatok, feladatok).
 • Lecsekkoltam az online felületet: profi.
 • Oktató: Palya Bea - upsz! Meglepődtem, kíváncsivá tett - vajon hogyan tud nekem segítséget nyújtani egy igencsak szabadelvű énekesnő (akiről valamiért mindig Janis Joplin jut eszembe)?

Hát jól van, Bea! Nyitott vagyok! Csapjunk a húrok közé!

Ugye, érdekel, milyen elvárásaim voltak?

(Ha ismersz, tudod, hogy kritikus és maximalista vagyok magammal és másokkal egyaránt).

 • Be akarom azonosítani, hogy mi gátolt eddig az ötleteim megvalósításában.
 • Meg akarom érteni, miért torpanok meg a cél előtt.
 • Meg akarom tanulni, hogyan tervezzek, hogyan tartsam a fókuszt a célon, hogyan törjek át az alkotói gátakon.
 • Tágítani akarom a határaimat, le akarom győzni a félelmeimet!
 • Az álom már kevés - végig akarom vinni a folyamatot! Sőt, meg akarom ízlelni a sikert!

Gondolom, ezek után az is izgat, ki tudom-e pipálni a fentieket, megkaptam-e, amit kértem?

Lássuk csak...

Az első, amit megtanultam, hogy az önmegvalósításhoz önismeret kell - ennek tudatában lehet csak az álmokat célokká alakítani, a célokat pedig megvalósítani.

Meg kellett határoznom, mit akarok, ki vagyok én az ötletem megvalósításában, hol vagyok én ebben az ötletben, mi a motivációm, mit szeretnék átélni a folyamat során és mit, ha megvalósult?

Az öndefiníció nem egyszerű feladat, hiszen le kell döntenem magamban a falakat (megismerés - elfogadás - megszeretés). Minden kreatív folyamat az önszeretet felé terel - az emberek többsége, beleértve engem is, ebben szenved hiányt. A szeretet a közelség szinonímája - akit szeretek, közel engedem magamhoz. Nem ítélem meg, elfogadom. Lássuk be, ezt saját magunkkal a legnehezebb megtenni. Érdemes megtalálni a kapcsolódást a gyerekkor és a jelen között - ki kell gyomlálni a múlt okozta nehézségeket, fájdalmakat, félelmeket.

Második tanítás: barátkozz magaddal az íráson keresztül! Légy kíváncsi a saját gondolataidra, szánj időt magadra! Sokkal nagyobb hatása van az írott szónak, mint a fejben cikázó gondolatoknak.

"A fájdalom feleződik, az öröm megsokszorozódik az írás során"

Mit tanultam még?


Például azt, hogy:

 • Akkor jó egy ötlet, ha meg is tudom valósítani, ha örömet okoz és elviselhető mértékkel lóg túl a komfortzónámon.
 • Úgy kell tervezni, hogy ne tudjam nem csinálni. Hívjon akcióra. Bele tudjam magam képzelni. Lássam a megvalósulást a jelenben.
 • A kétely nem feltétlenül rossz, csak nem szabad hagyni, hogy megakadályozza a cselekvést.
 • A megítéléstől való félelem elszigeteltséget okoz, magányhoz vezet.
 • A hibák beismeréséhez bátorság kell és ahhoz is, hogy meg tudjunk bocsátani magunknak.
 • Az alkotás egy kötéltánc a tudatos és a tudattalan határán.
 • A gyerekkor játékosságát, felszabadult lendületét célszerű átültetni az ötlet megvalósításának folyamatába.
 • Ahhoz, hogy integrált személyiséget kapjunk, hogy teljes életet élhessünk, a lenyomott, megtagadott én-részeket aktiválni kell - legtöbb esetben pont ezek az "árnyék-személyiségek" felelősek a kreativitásért.
 • A siker megerősít a hitemben, abban, hogy jó az, amit csinálok. Örömet szerzek és elismerést kapok. Az elismerés biztonságot ad, megnöveli az önbecsülésemet, anyagilag stabillá és függetlenné tesz. Kapcsolatokra teszek szert és megújulok általa.

"A kreativitás tanulása az olyasmi, mint visszatérni ahhoz, ami amúgy is bennem van". 

Mi a legnagyobb kihívás?

Maradj pozitív!

Az ujjad mutasson saját magad felé! Ne nyomd másra a felelősséget, ne kreálj kifogásokat! Dolgozz azzal, amid van!

Jó észben tartani azt is, hogy:

 • NEM AZ IHLET LÁTOGAT MEG, HANEM TE A SAJÁT DOLGOZÓSZOBÁDAT! - az ihlet meg vagy jön vagy nem.
 • Az "elég jó"- nál nem kell jobb! Ha a folyamat ad neked valamit, az elég jó. Ha másnak is, az szuper jó!
 • A "semmi"-nél eggyel több mindig van!
 • ÉREZD MAGAD BELÜLRŐL ÉS LÁSD MAGAD KÍVÜLRŐL!

Tényleg sokat kaptam ettől a tanfolyamtól.   Több volt ez, mint útmutató a célok megvalósításához. Olyan mélyen belevitt saját magamba, mint eddig még semmi sem. Elkezdtem újraépíteni magam Bea segítségével, tanácsaival. Kirugdosott a komfortzónámból, szeretetteljesen fenéken billentett, hogy ne halogassak, szembeállított a félelmeimmel. Bizonyíték erre ez a blog, ami a kurzus alatt látott napvilágot.