Édes évek...

2021.05.13
Photo by: Berkecz Mariann
Photo by: Berkecz Mariann

Kaptam ma egy feladatot: írjam le, mi az, ami az évszakokban tetszik. Lássam meg a csodát, a szépséget. Azt gondoltam, nem nehéz ez a gyakorlat, hiszen minden hónaphoz tudok valami szép emléket kötni, de aztán kinéztem az ablakon...

Május közepe van. Kint meglehetősen hideg: pulcsi, kabát, sapka, sál. Rengeteg tobozt és faágat levert a szél. A napfelkelte viszont gyönyörű! El kellene menni a boltba tejért, de ki a francnak van kedve ilyenkor kimozdulni?! Legjobb lenne visszabújni a paplan alá, egész napra bekuckózni, forró teát iszogatni és valami csöpögős filmet nézni.  


Alig, hogy ezen a képen túljutottam, beugrottak a gyerekkori élmények. Tekintsünk el az akkori párt politikától, a vörös csillagtól és az Internacionálétól... be kell valljam, én szerettem az "átkos"-ban élni. 

Péntek délutánonként őrsi órák (divatos szóval ma úgy mondhatnánk csapatépítő tréningek) voltak: megtanultam tejfölös dobozból szalvétatartót készíteni, fésűvel szájharmonikázni, együtt énekeltük a Guantanamera-t, számháborúztunk, gumiztunk. 

A tanévet az almáskertben kezdtük, évközben újságot gyűjtöttünk - a bevétel ment az osztálypénzbe, majd az évvégi kirándulás költségeire. 

Rendszeres volt a társadalmi munka, amin - nem volt kérdés - mindenki ott volt, kicsik-nagyok, gyerekek és szépkorúak egyaránt. 

Takarékbélyeget gyűjtöttem, őrsvezetőképző táborban voltam és tudtam az összes mozgalmi dalt: nekem, mint vidám úttörőnek az egyik kedvencem a Zengjük a dalt volt, de hasonlóan szerettem a Bécsi munkásindulót, vagy a DIVSZ indulót is - egytől-egyig mind megmaradt, nem tud az a lüktetés eltűnni.

Fortepan
Fortepan


Igen, igen... voltam kisdobos, sőt úttörő is és büszkén lépkedtem a zászlóvivő oldalán. 

Megtanultam a 6 és 12 pontot, amik olyan "vérlázító" dolgokról szóltak, mint a szeretet, önkéntesség, segítségnyújtás, tisztelet, fegyelmezettség, bátorság, természetvédelem, egészségmegőrzés, barátság, igazságosság, értékmegóvás... néhány még ma sem lenne elavult, ha új köntösbe bújtatnánk. 

Például az, hogy: "A kisdiák szorgalmasan tanul, a világ és önmaga megismerésére törekszik" - mondjuk arra kíváncsi vagyok, hogy a mai oktatási rendszer mennyire támogatja az önismeretet?! Esélyük sincs a gyerekeknek arra, hogy a tehetségüket felszínre varázsolják, kibontakoztassák és kamatoztassák, mert olyan elvárásoknak kell megfelelniük minden területen, ami ezt a pici kis részt falhoz nyomja, majd eltapossa... 


Fortepan
Fortepan

No, de ott tartottam, hogy évszakok, tavasz, május... sikerült magam meglehetősen nosztalgikus hangulatba hozni. Emlékszem, azokat a kisiskoláskori májusokat különösen szerettem - már mindenki tanév végi lázban égett, készültünk az anyák napjára, gyereknapra, Pünkösdi hétvégére, ballagásra, vagyis megannyi eseményre, ami megmozgatta a lakosokat és a faluszéli focipályára csábította őket. Ilyen volt a felvonulás május 1-jén. Mi, az iskola tanulói "kétsoros oszlopban" felsorakoztunk a suli előtt és mikor már senki sem hiányzott, elindultunk - mondanom sem kell: fegyelmezetten. 

Éljen május 1-je... a kezemben egy csokor gyöngyvirág volt (fogalmam sincs, miért, szerettem az illatát, úgyhogy nem bántam).

Mint a mókus fenn a fán... meneteltünk végig a Rákóczi utcán (hopp, itt a mi házunk is - anyu integet), majd balra a Tompai úton, aztán jobbra Kossuth utcán, egészen a falu határáig.

Zengjük a dalt üde mámoros ajakkal... útközben sokan csatlakoztak hozzánk. A focipályán a szülők bográcsban főztek, nekünk, gyerekeknek a sorversenyekhez akadálypályák voltak kialakítva és ilyenkor a szigorú tanárainkkal felszabadultan, ugyanakkor tiszteletet megtartva mókáztunk. Sokminden kötelező volt, de semmit nem éreztünk tehernek. Amolyan közösségi összetartó erő volt ezekben a programokban na és persze a paprikás krumpliban.


Aztán 30(!) éve megszűnt minden: nincsenek már őrsök, nincs Pajtás újság, úttörő táborok, felvonulások, takarékbélyeg... vannak viszont közösségi oldalak, Like Magazin, diákhitel. 

Ma már nem húzzuk meg a bambis üveget egymás után - ellenben a szájmaszk, a kézfertőtlenítő és a másfél méteres távolságtartás kötelezővé vált. 

Már nem kell tartani attól, hogy a magnó bekapja a kazetta szalagját, és már nem recseg a lemezjátszón a Ne várd a májust

Fortepan
Fortepan

('74-ben, amikor születtem, Kovács Kati a Rockandrollert üvöltötte, '81-ben, amikor iskolás lettem a Hungáriától voltak hangosak az utcabálok és a házibulik - a Hotel Menthol album számai még ma is előkelő helyet foglalnak el a személyes slágerlistámon).

Nem, nem vagyok vörös (sem narancs, sem kék...), de szerintem az eredeti ideológiával nincs semmi gond - a lényege az lett volna, hogy mentesítse az embereket a nélkülözéstől, tegye lehetővé a munkát, biztosítsa a szabadságot.

Nem, nem akarok politizálni! Szerintem a politika tipikusan a passzív-agresszív személyiségjegyekkel felvértezett szabotőr, épp ezért sosem volt a barátom és mindig is távol állt tőlem. Ugyanakkor hiszem, hogy kivétel nélkül minden egyes politikai irányzatból ki lehet csippenteni néhány szimpatikus gondolatot. (De ez csak az én nézőpontom).

Lehet, hogy Magyarország tényleg a "legvidámabb barakk" volt a maga (mű)jóléti rendszerével, de nekem jó volt akkor és ott gyereknek lenni. És ne felejtsük el: minden eszme egy jó cél érdekében lát napvilágot és csak akkor romlik el, amikor az éppen aktuálisan hatalmon lévők saját érdekeiket szem előtt tartva "megreformálják". A lényeg, hogy hiányzik valami, ami régen volt és ma már nincs - nevezzük ezt "retro feeling"-nek vagy nosztalgiának.

Photo by: Berkecz Mariann
Photo by: Berkecz Mariann
Photo by: Berkecz Mariann
Photo by: Berkecz Mariann
Photo by: Berkecz Mariann
Photo by: Berkecz Mariann

Majd elfelejtettem! Hogy kerete legyen a történetnek (tudod, az évszakok varázsa): szeretem a tavaszi napfelkeltét, a naplementét, a virágokat, a fű illatát, a zöld ezernyi árnyalatát, a pici nyuszikat, ahogy sután átugrándoznak előttem az úton, az erdei sétákat, a tüskés sárga sülzanótot, a lócipacikat, ahogy szabadon caplatnak a parkban és a fagyit (mértéktartás nélkül). Minden évszaknak megvan a maga szépsége, csakúgy, mint minden korszaknak - nyitottnak kell rá lenni, ennyi a titok.

Az élet szép és én szeretem a tavaszt!

Filmajánló: Én és a nagyapám