Latolgató

2020.04.20

Vírusnapló 1. rész

Nem akartam vírusnaplót írni, de bennem ugyanúgy mozog a hangulatgörbe, mint bárki másban, ami valami ilyesmit mutat: közömbösség - düh - elfogadás - újratervezés.

Próbálok tisztán látni, mérlegelni, átgondolni, megérteni, de ez az utóbbi nagyon nehezen megy, mert mást hallok, olvasok, tapasztalok.

A hírek félelmet generálnak az emberekben. Nem mondhatom azt, hogy összeesküvés elméletről van szó, mert nincs rá bizonyítékom. Nem mondhatom azt sem, hogy népirtásról van szó, mert arra sincs bizonyítékom. Azt sem jelenthetem ki, hogy a politikai hatalom szánt szándékkal okoz világméretű gazdasági válságot, hogy újra tudjon indulni, mert nem tudom alátámasztani semmivel.

És hogy mindennek, amit nem mondhatok, mert nincs rá bizonyítékom, milyen következményei lehetnek? - szintén csak latolgatok: infláció, munkanélküliség, nincstelenség, depresszió, öngyilkosság, elidegenedés. Mindez miért? Mert azt mondták, hogy "aki teheti, maradjon otthon". És mi bezárkóztunk, mert tehetetlenek vagyunk. Nyelünk és várunk. Csendben kivárunk.

Valahogy úgy vagyok összerakva, hogy hasonló arányban mozog bennem a logika és az érzelem, ezért egy kicsit utánanéztem, milyen világméretű járványokat jegyez a történelem.

A fekete halál hatszáz éve felére csökkentette Európa 75 milliós lakosságát. Londonban négyszáz évvel ezelőtt minden ötödik ember távozott szintén a pestis miatt. Folytathatnám a sort a maláriával, leprával, kolerával, fekete himlővel, spanyolnáthával - mind-mind egytől-egyig minimum tizedelte, olykor felezte a társadalmat.

Azzal már inkább nem is traktálok senkit, hány meg nem született emberke az abortusz áldozata, mennyien vetnek véget saját életüknek, hányan halnak meg rákban, infarktusban, influenzában... éves szinten.

Nézzünk rá kicsit a mostani adatokra: január 30-án a WHO életbe léptette a világméretű egészségügyi vészhelyzetet, majd március 11-én világjárvánnyá nyilvánította.

A Föld népessége jelenleg 7 milliárd 750 millió. Európa népessége 740 millió.

Jelenleg a fertőzöttek / halottak száma:

  • világszerte 2 665 000 / 185 500
  • Európában 1 130 400 / 110 740
  • az Egyesült Királyságban 138 000 / 18 800
  • Magyarországon 2 284 / 239

A számok arányában kérdezem: tényleg akkora a baj, mint amekkorát a média közvetít felénk?

A mai modern, civilizált társadalmat zenei tudás nélküli karmesterek vezénylik és a chippel távvezérelt zenészek elhúzzák a nótánkat - nekünk pedig hallgatni kell. Meddig? - amíg valaki azt nem mondja, hogy most már nem kell otthon maradni?

Székely Éva azt mondta, hogy "Csak egy dolgot nem lehet elvenni az embertől: a belső biztonságát. Ez pedig hitből, fegyelemből, akaratból, tudásból, emberségből áll és talán abból, hogy az ember amíg lélegzik, soha semmi rosszat nem fogadhat el véglegesnek."

(folyt.köv.)