Mi van a fátyol alatt?

2021.09.06

Többször szembesítettek már azzal, hogy milyen jó nekem, hiszen külföldön dolgozom és nincsenek anyagi gondjaim. Egyik ismerősöm írta nemrégiben, hogy ő is szívesen kijönne (mert látja, milyen jól megy nekem), de ő ezt nem teheti meg, mert nem tudja a nyelvet, nincs pénze nyelvtanfolyamra, nincs pénze sem a kiutazásra, sem a kinti életre, amíg fizetést nem kap, nem beszélve arról, hogy úgysem tudna elhelyezkedni a szakmájában.

Nos, az, hogy nekem milyen jól megy, rajtam kívül kevesen tudják. Nem is akarom ezzel különösebben az időt húzni, így erről csak annyit, hogy kilenc év után tudom azt mondani, hogy felszabadítottam magam a - nem kevés - tartozás alól, aminek az volt az ára, hogy 15 m2-en maximálisan minimalista életet élünk, két-két polcról és egy-egy fiókból öltözködünk, takarékoskodunk, ritkán megyünk haza, a diplomáinkat szögre akasztottuk, fizikai munkát végzünk és tudtunk tanulni a hibáinkból.

Fantomakadályok

A lényeg, amiért ebbe a bejegyzésbe belekezdtem, az az, hogy fellebbentsem a fantomakadályok fátylát.

Sokszor, amikor szeretnénk valamit, megtorpanunk, mert nehézségbe ütközünk. Miért van ez? Mit lehet ezzel kezdeni? Hogyan lehet áthidalni?

Először is, fontos a célkitűzés! Másodsorban pedig észre kell venni, hogy sokszor NEM akadályokba ütközünk, hanem kifogásokat gyártunk. Könnyebb azt tudatosítani magunkban, hogy valamire képtelenek vagyunk, mert a körülmények nem teszik lehetővé, minthogy megvizsgáljuk a lehetőségeket, részeire bontsuk a feladatokat és lépéseket tegyünk a célért. Nagyon klasszul fel tudjuk vázolni, mit miért nem teszünk meg, de arra már kevésbé tudunk válaszolni, miért lenne jó, ha sikerülne.

Vegyük végig!

Célmeghatározás

A jó célnak van értelme, magyarázata, határideje, miértje, mikéntje, minden porcikánkban érezzük, hogy jó lesz, ha sikerre visszük.

Nézzünk egy kérdezz-feleleket!

 • Miért akarsz külföldön dolgozni?
 • Mert látom, hogy másnak milyen jól megy → ez nem jó cél, nem rólad szól!
 • Mert gazdag akarok lenni → hát ez sem az igazi, mert egyrészt itt sem lehet meggazdagodni, másrészt a gazdagság nem cél, hanem egy egzisztenciális szint, ami különböző összetevőkből áll. Meg kell határozni, hogy a pénzre miért van szükséged, mit szeretnél belőle vásárolni, mennyiben változtatja ez meg az életedet.
 • Külföldön szeretnék dolgozni, mert a saját vállalkozásom beindításához hamarabb elő tudom teremteni a szükséges anyagi hátteret. A vállalkozásommal (ami mondjuk egy állatmenhely létesítése) segítségükre lehetek az utcára került állatoknak és ez örömmel tölt el, mert tudom, hogy jót cselekszem.

Ezzel a céllal már lehet kezdeni valamit, hacsak nem akadályozod meg kifogásokkal a körülményeket okolva.


A kifogás NEM akadály

Ha tisztában vagyunk azzal, hogy a kifogás NEM akadály, akkor egy kis gondolkodás / kreativitás / erőfeszítés árán le is tudjuk küzdeni.

 • Nem tudom a nyelvet, nincs pénzem tanfolyamra.
 • Rengeteg ingyenes videót, angol nyelvű filmet találsz a neten, ami segít a nyelvtanulásban - ugyanígy vannak ingyen letölthető nyelvkönyvek, applikációk és szintén költségmentesen hozzájuthatsz nyelvi hírlevelekhez is.
 • Nincs pénzem a kiutazásra és arra sem, hogy fizetésig boldoguljak.
 • Ha mondjuk több időt szeretnél kint tölteni (nem csak egy-két hónapot), nézd meg, mi az, amit pénzzé tehetsz - úgysem lesz rájuk szükséged, amíg vissza nem költözöl. Add el például az autódat / motorodat / biciklidet vagy csinálj garázsvásárt a megunt bútorokból, nem használt cuccokból, feleslegessé vált kerti gépekből/szerszámokból, konyhai eszközökből, cseréld le a telefonodat, tévédet vagy a számítógépedet egy olcsóbbra... végtelen lehetőséged van, csak nyitottnak kell rá lenned. Ezzel a kiutazást is kipipáltuk és szerintem még marad is "néhány bolti bevásárlásra". 
 • Mi a helyzet az egy havi kintléttel pénz nélkül? 
 • Erre is van megoldás: első körben keress olyan munkát, ahol a munkahely biztosítja a szállást és az étkezést (ezek költsége minimális és a fizetésből vonják le). 
 • Úgysem tudok elhelyezkedni a szakmámban.
 • Na ez tényleg elképzelhető, ha nem (jól) tudod a nyelvet, de akkor el kell döntened, hogy valójában mennyire akarod elérni a célod! Fontosak neked a kivert kutyák annyira, hogy sutba vágd a büszkeséged és évekig takaríts vagy mosogass értük?

Ugye, ugye... azok a fránya körülmények, na meg persze az örökös magyarázkodás. Felejtsd el gyorsan! Szoktasd le magad róla! Ne bújj mögéjük!

A kifogásokra mindig van megoldás, az akadályokkal pedig meg lehet birkózni. 

Ha valóban fontos a célunk, nem hagyjuk magunkat eltéríteni tőle. Legyél nyitott! 

A döntés a te kezedben van, a felelősség a tiéd. 

De ne feledd: 

A MEG NEM TETT LÉPÉSEK NEM VISZNEK ELŐRE!